Wegwijzer ‘Bevorderen biodiversiteit in de hoogstamboomgaard’

Op woensdagavond 21 februari 2024 om 19.00 uur ontvangt wethouder Bert Visser van de gemeente Voorst het 1e exemplaar van de wegwijzer ‘Bevorderen biodiversiteit in de hoogstamboomgaard’ uit handen van de secretaris van de stichting IJsselboomgaarden, Rob le Rutte.

In deze wegwijzer lezen boomgaardeigenaren met welke maatregelen (inrichting en beheer) ze meer verschillende planten en dieren in hun boomgaard krijgen. Insecten en vogels komen op hoogstamfruitbomen af. Daarnaast zijn er ook mogelijkheden om over een langere periode bloeiende kruiden, struiken en bomen in de boomgaard te houden die insecten, vogels en andere dieren aantrekken.

Boomgaardeigenaren in de gemeente Voorst kunnen op woensdagavond 21 februari 2024 van 19.00 uur tot 20.00 uur in het gemeentehuis de overhandiging van de 1e wegwijzer ‘Bevorderen biodiversiteit in de hoogstamboomgaard’ bijwonen. Zij kunnen een exemplaar meenemen. Voor iedereen (ook voor boomgaardeigenaren buiten de gemeente Voorst) is het mogelijk om een wegwijzer aan te vragen door het ‘contactformulier’ op www.IJsselboomgaarden.nl in te vullen.

Project biodiversiteit vergroten

De gemeente Voorst wil de biodiversiteit vergroten.  De gemeente vindt dat een verantwoordelijkheid die nu moet worden genomen voor de volgende generaties. Denk bijvoorbeeld aan groene schoolpleinen. Om bewustwording bij kinderen te vergroten een gezonde leeromgeving te creëren . Ook de ondersteuning van activiteiten van de Stichting IJsselboomgaarden hoort daarbij. Activiteiten zoals boomgaardadviezen, een workshop gefaseerd maaien, informatieavonden over vogels in de boomgaard. Voor het uitwisselen van kennis over boomgaardbeheer zijn er ook avonden. Daarnaast verzorgt de stichting snoeicursussen. Kijk voor meer informatie verder op de website IJsselboomgaarden.nl.  

Voorkant van de Wegwijzer biodiversiteit in de hoogstamboomgaard