Stichting IJsselboomgaarden

Doel

De stichting heeft als doel hoogstamfruitboomgaarden in de IJsselstreek te behouden en ontwikkelen. Dit doen we door eigenaren en beheerders met raad en daad te ondersteunen. Ook ondersteunen we de verwerking en afzet van het fruit. We vormen graag de verbindende schakel tussen alle boomgaardeigenaren in de IJsselstreek. Als u zelf idee├źn heeft, neem dan contact met ons op. Wij willen graag met u hierover in gesprek.

Organisatie

De stichting IJsselboomgaarden bestaat sinds 2007 en is opgericht door enkele hoogstamfruitliefhebbers. De stichting komt voort uit de Hoogstambrigade Deventer. De hoogstambrigade is een vrijwilligersgroep die al ruim twintig jaar boomgaardeigenaren ondersteunt bij het snoeien van hun hoogstamfruitbomen tijdens het winterseizoen. Formeel is er geen relatie met de stichting maar er wordt wel nauw samen gewerkt. Het bestuur bestaat uit vier vrijwilligers uit de IJsselstreek met een diversiteit aan kennis en ervaring rond hoogstamboomgaarden.     

Het doel van de stichting is het duurzaam behouden van hoogstamfruitboomgaarden in de IJsselstreek, door eigenaren en beheerders met raad en daad te ondersteunen en verder alles te ondernemen om het behoud te bevorderen. Het werkgebied van de stichting is de IJsselvallei gelegen tussen Zwolle en Hattem tot Doesburg en Brummen en bestrijkt beide oevers van de IJssel. In het gebied liggen vele dorpen, steden en buurtschappen vallend onder 10 gemeenten in 2 provincies.

Belangrijke activiteiten van de stichting zijn:

  • Promoten van hoogstamboomgaarden met aanplant van oude fruitrassen;
  • Verspreiden van kennis over aanleg en beheer van boomgaarden;
  • Bevorderen van verwerken en afzet van hoogstamfruit;
  • Bevorderen van biodiversiteit in de hoogstamboomgaard; 
  • Bemiddelen en ondersteunen bij boomgaardaanleg en -beheer.

Stichting IJsselboomgaarden werkt nauw samen met Landschap Overijssel en Landschapsbeheer Gelderland, met de agrarische natuurverenigingen Groen Salland en VIJZ, de Stichting IJsselhoeven, gemeenten en andere organisaties en bedrijven in de IJsselstreek. Wij zoeken actief naar partners en bewonersinitiatieven die samen met ons activiteiten willen opstarten en uitvoeren. 

Wie in een boomgaard werkt mag er uit eten