Stichting IJselboomgaarden

Berichtenarchief

Terug

Opening dorpsbongerd Lettele

Zondag 29 mei is de dorpsbongerd van Lettele geopend. De stichting IJsselboomgaarden heeft de initiatiefnemers uit het dorp ondersteund met advies over de opzet van een dorpsboomgaard en de keuze van de aan te planten vruchtsoorten en rassen. Tevens hebben Rob le Rutte en Baarte de Rooy, in opdracht van Landschap Overijssel de dorpsgenoten die het beheer gaan uitvoeren, een cursus vormsnoei gegeven. Bijgaand het verslag van de opening. 

Bloesemtocht maken?

De komende weken komen de hoogstamfruitbomen weer in bloei. Waar liggen die boomgaarden eigenlijk in de IJsselstreek? Je kunt de bloesem beleven door een of meerdere fietstochten te maken die enkele jaren geleden zijn ontwikkeld in samenwerking met de stichting IJsselhoeven. De vier fietstochten zijn beschreven in een boekje. Om het makkelijk te maken hebben we de vier routes ook afzonderlijk beschikbaar gemaakt. U kunt ze downloaden en zelf uit te printen. Naast de route vindt u ook aanvullende informatie over IJsselhoeven en boomgaarden in de IJsselstreek. Het gaat om:

 1. Fietsroute Veessen - Vorchten
 2. Fietsroute Wijhe - Windesheim
 3. Fietsroute Welsum - Terwolde
 4. Fietsroute Olst - Diepenveen

De route begint steeds bij de veerpont tussen Olst en Welsum. Uiteraard kunt u ook meerdere routes met elkaar combineren tussen west- oof oostoever. U kunt daarbij gebruik maken van de pont tussen Marle en Wijhe om de routes 1 en 2 te combineren en de spoorbrug bij Deventer voor het combineren van de routes 3 en 4. 

Veel plezier met het fietsen of wandelen toegewenst.

Ciderfestival op zaterdag 30 april 2016 te Rotterdam

Op zaterdag 30 april, van 12 tot 19 uur, is er een internationaal Cider Festival in Rotterdam. Dit is de kans om belangrijke cidermakers uit heel Europa te ontmoeten en vooral om hun ciders te proeven en te kopen. Speciale aandacht tijdens het festival krijgt het thema cider als begeleider en ingrediënt in gerechten. In bijgaande flyer vindt je al de onderdelen van het programma.

Het festival wordt gehouden in de Fenix Food Factory  aan de Veerlaan op Katendrecht in in Rotterdam. Het programma verschijnt op www.ciderfestival.nl en hou ook de Facebook-pagina https://www.facebook.com/CiderFestival/ in de gaten.

Persen van uw fruit in 2014

Onze sapdag heeft zaterdag 4 oktober plaats gevonden. Het was een dag met prachtig weer en het was zoals gebruikelijk erg gezellig met veel bezoek. Heeft u nog fruit, laat het dan persen door de Welsumse Sapmobiel. De aanmelding kunt u doen via info@welsumsesapmobiel.nl of bellen naar Huiskamp tel: 0621821157 of Visch tel.: 0651086629.

Voor verkopers van pakken sap: een onderscheidende verpakkingsdoos!

Speciaal voor eigenaren van hoogstamfruitbomen die hun pakken sap verkopen, heeft Streek Producten Nederland (SPN), een bijzondere verpakkingsdoos (box) ontwikkeld voor de 5 liter zak (bag). De kartonnen box onderscheidt zich van de standaardverpakking door een bijzondere kleur en vormgeving. Onder de noemer ‘Zeldzaam sap’ geeft het pak informatie over hoogstamfruit en het sap. Daarmee wordt het exclusieve karakter van het sap ter onderscheid van een pak met sap van moderne rassen van intensieve fruitteelt benadrukt. Daarnaast kun je je eigen (adres)gegevens aan de verpakking toevoegen door middel van een speciaal ontwikkelde label sticker.

Het pak en de gepersonaliseerde labelsticker worden tegen een scherpe introductie-prijs aangeboden. Prijs van het 5 liter pak inclusief plastic bag en persoonlijk label: €1,20 inclusief btw. (exclusief verzendkosten) Maak je gebruik van de Welsumse sapmobiel, dan brengt de Welsumse sapmobiel €1,00 per 5 liter in mindering op de perskosten. Je betaalt voor dit exclusieve persoonlijke pak dus maar 20 cent extra (4 cent/liter) dus € 5,20 voor een 5 liter pak (+ de verzendkosten voor de labels).

Hoe werkt het?

Stuur een mail naar info@erkendstreekproduct.nl dat je mee wilt doen. SPN vraagt de persoonlijke gegevens voor op het label op en stuurt daarna de labels op en geeft aan de Welsumse sapmobiel door dat je  Zeldzaam Sap pakken wilt gebruiken. LET OP: voor het persen zelf moet je reserveren via www.welsumsesapmobiel.nl. Vanaf 12 september ligt de speciale verpakkingen bij de Welsumse Sapmobiel.

 

21 juni Ciderfestival en foodwalk in boomgaard Bolkensteinlaan in Deventer

Het ciderfestival en de foodwalk waren een succes. Het was een gezellige drukte in de boomgaard. Naast de wandelingen rond de Douwelerkolk werd er cider geproefd en hapjes van de culicaravan. 

Voor meer van deze wandelingen zie de website www.foodwalks.nl
 

Nieuw bestuurslid gevonden

Na het afscheid van Fenneke Janssens zijn we op zoek gegaan naar een nieuw bestuurslid. We hebben Theo ten Have uit Diepenveen bereid gevonden als bestuurslid/ penningmeester het werk van onze stichting te komen versterken. Theo is, evenals zijn vrouw Ank, een enthousiast boomgaard eigenaar. We gaan als bestuur de komende tijd de ideeën die we hebben over mogelijkheden om de boomgaard eigenaar te ondersteunen en de hoogstamboomgaard te behouden verder uitwerken. Uiteraard zullen we t.z.t. met onze plannen naar buiten komen. 

Kennis uitgewisseld over cider maken

Op vrijdagmiddag 13 september 2013 j.l. hadden de wetenschapswinkel van Wageningen UR en de Stichting IJsselboomgaarden een bijeenkomst georganiseerd om kennis te delen over het maken van cider met oude appelrassen. Ruim dertig mensen hebben hun ervaringen op dit terrein gedeeld en elkaar vragen gesteld. Duidelijk werd dat in Nederland een eigen traditie kan worden opgebouwd, waarbij de ervaringen van elders wel inspiratie kunnen leveren, maar ieder die cider maakt toch zelf de vele keuzes moet maken die in de kennisuitwisseling naar voren kwamen. Deze keuzes liggen op het gebied van de grondstof, het fruit, de wijze van verwerken en vergisten en rijpen en het verkopen van de cider. We gaan proberen de komende tijd in het project deze keuzes inzichtelijk te maken. Een ander idee is om een forum op internet te starten voor uitwisselen van kennis op dit gebied.

Ook op zondag 22 september j.l. hebben we tijdens het cider festival bij Moes aan de prins Frederik Hendrikkade 142 in Amsterdam door gediscussieerd over de mogelijkheden. En we hebben uiteraard vele Nederlandse en buitenlandse ciders kunnen proeven.

Project afgerond met Bloesemdag op zaterdag 20 april 2013 

Op zaterdag 20 april hebben we  een gezelig bloesemfeest gehad in de vorm van een open boomgaarddag samen met de familie van Limburg Stirum in hun boomgaard van landgoed Spijkerbosch te Boskamp. Door de aanhoudende lage temperatuur was er nog nauwelijks bloesem, maar het was heerlijk weer. De mensen die de moeite hadden genomen om te komen kijken, werden hartelijk ontvangen en iedereen was in de gelegenheid om het enthousiaste verhaal van de heer van Limburg Stirum over zijn boomgaard te beluisteren. Hij is een groot kenner van fruit en wil dat met veel plezier delen met anderen.

Tegelijkertijd vierden we de afsluiting van ons project Fruithistorie. Ruim twee jaar hebben we gewerkt aan dit project en het heeft ons veel gebracht. In de eerste plaats veel nieuwe contacten en kennissen, veel nieuwe kennis over het fruit in onze streek, maar ook mooie producten als het historieboekje Appels en peren langs de IJssel, de educatieve boomgaardkalender, het excursieverslag naar Limburg (Nederland én Belgie), het educatieve boomgaardpakket voor kinderen bij de hoogstamboomgaard bij het infocentrum de IJssel in den Nul en natuurlijk het boekje met de vier fietsroutes. Dit laatste boekje is gemaakt samen met de stichting IJsselhoeven.

Dit routeboekje is op de bloesemdag overhandigd aan de burgemeester van de gemeente Olst-Wijhe, de heer van Strien. De wethouder van deze gemeente, de heer van de Berg, heeft indertijd het startschot gegeven van het begin van het project. U begrijpt dat de gemeente Olst-Wijhe een fraaie fruithistorie kent en dat ook graag wil uitdragen.

We bedanken alle mensen die op enige wijze hebben bijgedragen aan het succes van het project en hopen daarmee de hoogstamboomgaarden een een historisch perspectief te hebben geplaatst, met het ook op mogelijkheden om ook in de toekomst ze levendig te laten voortbestaan.

Gezocht informatie over onbekende rassen

Op de fruitveilingen in Olst en Wijhe werden in de jaren dertig van de vorige eeuw appels en peren van veel verschillende rassen aangevoerd. Je kunt dit terug vinden in de veilingberichten uit de kranten in die tijd. De grote variatie doet vermoeden dat er veel rassen werden uitgeprobeerd en dat de boomgaarden ook zeer gevarieerd waren ingericht qua fruitrassen. Als je de namen bekijkt, zijn er velen wel te herleiden tot nu nog bekende rassen. Maar een aantal namen kunnen we niet direct plaatsen. Daarom vragen we iedereen die iets zou kunnen vertellen over deze rassen, met ons contact op te nemen via het contactformulier verder op deze website.       

Het gaat om de volgende rasnamen: eerst de appels en daarna de peren:

 • Roode Present
 • Winterster
 • Luntersche Present
 • Pokappel
 • Rozenappel
 • Kauwes
 • Zoete Dobbert
 • Ossekop
 • Vaalzoet
 • Juliaantje
 • Schaapappel
 • Citroenappel
 • Abricoosappel
 • Honingzoet
 • Zilverling
 • Kruizenet
 • Dubbele Noble
 • Zonzoet
 • Prinses Willemien
 •  
 • Zéphir de Gregoire
 • Tesselpeer
 • Goudbal  
 • Smoltpeer
 • Drielsche groene
 • Vijgpeer

Het mooiste zou natuurlijk zijn dat er zich iemand meldt met het bericht dat er nog ergens een boom staat in de Ijsselstreek van een van deze rassen.

Ook zijn we op zoek naar informatie over eventuele fruitbomenkwekerijen die er in onze streek waren. We horen graag van u! 

Tentoonstelling 'Appels en peren langs de IJssel'

De reizende tentoonstelling over de geschiedenis van de fruitteelt in de IJsselstreek was te zien in het infocentrum IJssel, Rijksstraatweg 109 in Den Nul. De tentoonstelling belicht de ‘bloeiperiode’ van de hoogstamfruitbomen in de IJsselvallei tussen circa 1860 en 1950.  

De tentoonstelling is voorlopig niet te zien vanwege een andere tentoonstelling in het infocentrum IJssel.

Meer informatie

 

Boomgaardbijeenkomsten

Voor de verslagen van de boomgaardbijeenkomsten klik hier

 

Opening Tentoonstelling Fruithistorie 11 januari 2012

Op woensdagavond 11 januari 2012 is de reizende tentoonstelling in het gebouw van Rabobank Salland aan de Oranjelaan 10 te Wijhe feestelijk geopend.  De voorzitter van de stichting, Ton van Genabeek, lichtte in zijn inleiding het doel van de tentoonstelling toe. De tentoonstelling wordt de werkomgeving voor de boomgaardavonden die de komende tijd op verschillende locaties in de streek worden georganiseerd. Ook ging hij in op de andere onderdelen van het project zoals het boek, de beheerkalender en de fietsroute. De kern van zijn verhaal was dat de stichting belangstellenden rond hoogstamboomgaarden wil inspireren tot initiatieven. Daarbij gaat het om het aangaan van verbindingen tussen mensen op grond van wat hen drijft aan belangen en belangstelling. Zo kunnen we met elkaar de leefomgeving en het landschap in de IJsselstreek verder versterken. Vervolgens werd in een sketch door de heer en mevrouw Goudrenette het boek Appels en peren langs de IJssel aan de verschillende sponsoren van het project aangeboden. Met een vragenspel en een eerste rondgang werd de tentoonstelling geopend.

 

Sapdag op zaterdag 1 oktober 2011 was een groot succes

De sapdag, georganiseerd door de stichting, op boerderij de Blankemate van de familie Hartmans was weer een groot succes. Er was een overweldigend aanbod van fruit. Er is 4500 kg aan appels en peren geperst. Dit leverde 3600 liter sap op. Tevreden klanten gingen met 5 liter pakken sap weer naar huis.

Het prachtige weer bracht veel bezoekers naar de Arkestraat in Welsum. Men kon fruit van verschillende rassen proeven wat verrassende smaakervaringen opleverde. De pomoloog Hennie Rossel uit Vorden nam zijn toehoorders mee in zijn verhalen over de herkomst van het fruit dat hij ter bepaling van het ras kreeg aangeboden. De ambachtelijke bereiding van walnotenolie trok veel bekijks. Heerlijke jams kon met proeven en kopen, informatie geven over bijen houden en honing kopen gaan mooi samen. de bezoekers werden ook verleid om appels te schillen en appelschijfjes te drogen wat een heerlijke en gezonde snack oplevert.

Veel belangstelling trok ook de informatie over het project van de fruithistorie uit de IJsselstreek. Streekbewoners hebben hun verhaal verteld over hun ervaringen met de fruitteelt en dat leverde veel informatie en mooie foto's op.Dit materiaal gaat onderdeel vormen van de reizende tentoonstelling die deze winter in de verschillende buurthuizen te zien zal zijn. Ook was er een deel van de verzameling oude fruitgereedschappen te zien die Adrie Hottinga uit Vorchten al jaren aan het verzamelen is.

Ook dit jaar was er een fruittaart wedstrijd. De jury was erg tevreden over de heerlijke smaak van de taarten. De winnende taart is gebakken door Rosalien le Rutte. De prijs: het taartenboek 'Appeltaart', is natuurlijk een uitdaging om al de recepten uit te gaan proberen. Alle deelnemers worden bedankt voor hun deelname en de bereidheid om hun taarten beschikbaar te stellen om ervan de proeven.

Alle vrijwilligers worden bedankt voor hun inzet om deze dag weer tot een succes te maken.

 

Groot succes Bloesemdag op maandag 25 april 2011

Het was aangenaam druk met bezoekers tijdens de Bloesemdag in de boomgaard van de familie Kerkmeijer aan de Molenweg in Diepenveen. Vanaf 11 uur kwamen enthousiaste fietsers vragen om een beschrijving van de fietsroute en gingen vlot van start.

Jonge bezoekers konden zich verdiepen in de wondere wereld van diertjes uit de sloot, de hoogte van een fruitboom meten en het boomgaardspel spelen. Oudere bezoekers werden geprikkeld door foto's uit de eerste helft van de vorige eeuw en vertelden wat ze nog wisten uit die tijd over de fruitteelt.   

                

Een bijzonder moment was de opening van het project 'IJsselfruit, inspiratiebron voor landschappelijke versterking'. De heer van den Berg, wethouder van de gemeente Olst-Wijhe, was de gemeentegrens overgestoken om de openingshandeling te verrichten.Na het afzagen van een (afgestorven) tak werd het projectbord onthuld. De kaart uit 1935 op het bord gaf gelijk volop stof tot gesprek over de grote aantallen boomgaarden in het gebied. 

              

Het project IJsselfruit gaat over het verleden en de toekomst van de hoogstamboomgaarden uit de IJsselstreek. De waarde van de boomgaarden voor de landschappelijke kwaliteit van het gebied staat hierbij centraal. Om een goed beeld te krijgen van de historie van het IJsselfruit, worden onder andere bewoners uit de streek geïnterviewd en wordt een tentoonstelling gemaakt. Daarnaast wordt gewerkt aan educatiemateriaal voor scholen en boomgaardeigenaren en wordt gezocht naar mogelijkheden om de boomgaarden weer opnieuw economische waarde te geven.

We zijn voor de uitvoering van het project nog op zoek naar vrijwilligers die willen meehelpen, bijvoorbeeld voor het interviewen van bewoners uit de streek of het bezoeken van archieven van historische verenigingen in de streek. Daarnaast zijn we op zoek naar foto's en andere materialen over de fruitteelt in de IJsselstreek.

Heeft u interesse om ons te helpen of kent u iemand die ons meer kan vertellen over de geschiedenis van de ijsselboomgaarden, dan kunt u contact opnemen met Saskia Bemer via saskia.bemer@pratensis.nl of 06-14888093.

U kunt hier de fietsroute downloaden voor de bloesemtocht. Hoewel de bloesem inmiddels verdwenen is, is het toch een mooie route om ook in de zomer en herfst nog eens te fietsen. We werken aan een route voor het noordelijke deel van de ijsselstreek.

De IVN afdeling Deventer verzorgde voor de kinderactiviteitenwww.ivn.nl

de Imkervereniging Deventer is een van onze partners bij het helpen bestuiven van de fruitbomen www.imkersdeventer.nl